Vandring

Grønland er det sidste sted, hvor naturen stadig står stærkest.

En af de bedst kendte adventure-aktiviteter i verden

Vores enorme bagland banker bogstaveligt på bagdøren og bymæssig bebyggelse har ikke ødelagt de rene fjeldtinder og blanke søer. Vi siger ofte at selvom vi bygger vore huse ved siden af naturen – og der er masser af liv i vore byer – så er vore hjerter altid mest lykkelige når vi er udenfor i det fri.

Derfor er mulighederne for vandring også uendelige og forskellige, så der er noget for enhver smag og niveau. Så er det helt op til dig selv, om du vil følge vandreruterne op på fjeldtoppe og gennem smukke landskaber, eller om du vil sætte din egen rute og ikke træde i andre fodspor end dine egne. 

Indånd Naturen

På vandring i vores land oplever man en følelse af frihed som er uforlignelig storslået.

Når man følger vandrestier, hvor der på den ene side ligger store klippestykker og på den anden side små kønne lilla blomster, så forstår man, at man står overfor Grønlands mægtige natur, fuldstændigt uberørt af mennesker som den har været det i tusindvis af år. Når tanker om stressende arbejdsopgaver og travle gader forsvinder, så får man friheden til at høre stilheden og indtage roen. Her, kan man ånde helt frit!

Når man vandrer i Grønland synes isen alle vegne, og den spreder en særlig duft som kendetegner vores natur. Duften er sød og energigivende, og hvis ”koldt” kan dufte, så må det være dette. Uanset om du er på vandring i nærheden af indlandsisen, på camping nær en gletsjer eller sidder på en fjeldside og falder i svime over en isfyldt fjord, så gør den særlig duft, vandring i Grønland til noget helt særligt.

Vandrestier for enhver

Grønland er på størrelse med det vestlige Europa, men der er plads til hele vores befolkningen i et eneste stort europæisk fodboldstadium. Baglandets størrelse er nærmest ubegrænset, så mulighederne for at finde egnede vandreruter eller bare nogen man selv finder på at gå, er absolut til egen fordel.

Vandring i Grønland kan være af en hvilken som helst sværhedsgrad og der er masser af vandreruter for den som ønsker de lange stræk, ligesom der er ruter for dem der ønsker en lettere dagstur. Følg ruter med højdeforskel i nogle timer så man giver sig selv tid og ro til at fornemme stemningen i naturen eller gør turen et stykke længere og gå fra indlandet helt ud til kysten.

For dem der gerne vil opleve et ekstra adrenalinsus og en fantastisk udsigt på vandreturen i Grønland så tag en afstikker op på en fjeldtop. Efterhånden som man kommer højere og højere op vil man opleve at ens teltlejer eller båd, som ligger for anker ude i vandet, krymper til en lille prik og synes det som om at den grænseløse blå himmel ovenover er så tæt på at man næsten kan røre ved den.

De bedste vandresteder

I Sydgrønland er der et imponerende system af vandreruter som forbinder byer og bygder med hinanden og hvor der er en klar forbindelse til historien om Vikingerne i Grønland. Ruiner af nordboernes gårde og kirker fylder i terrænet og møder en på ens vej igennem det frodige landskab.

Området omkring polarcirklen har en af de bedste vandreruter i Grønland, fra indlandsisen og ud til vestkysten via den berømte Arctic Circle Trail. På mindre end to uger kan man gennemtrave alle landskabsformer og søer i området.

Ilulissat isfjord i Nordgrønland er et fantastisk sted at udforske til fods. Gå langs med kanten af isfjorden eller slå lejr i nærheden af en gletsjer. Vi lover at synet og lyden af isfjeldene er noget som man sent vil glemme.

Hvis man ønsker et anderledes syn for sagen så tag på vandretur i Østgrønland, hvor fjeldene er højere og naturen barskere end den er på vestkysten. Tag op på fjeldtoppene lige bagved byen i Tasiilaq eller følg den naturskønne rute igennem Blomsterdalen

Ved mundingen af verdens næst-største fjordsystem ligger Nuuk, og det giver uendelige muligheder for vandring på de velkendte stier til Store Malene eller Udsigten tæt på byen, men også for ture gennem oaser af uberørt natur i fjordens små kroge.

Information

Vejrudsigter udsendes 4 gange dagligt (06:05, 11:05, 16:05 og 21:05) via VHF på engelsk (kun sommer), grønlandsk og dansk. Spørg på det lokale turistkontor hvilken VHF kanal du skal bruge.

Telefonnumre:
Vejrudsigt på dansk, tlf.nr: 154
Farvandsudsigt på dansk, tlf: 158

Nyttige links:
Pakkeliste til Vandreture
Udstyr til Vandreture i Grønland
Topo Greenland, GPS electronic map
Scanmaps.dk

1. De mest populære fjelde hvor folk vandrer i Grønland er fra 300 til 1300 højde meter. Disse fjelde kan klares med en dagsvandring. De højeste fjelde findes i Østgrønland.

2. Det højeste fjeld er Gunnbjørns fjeld på 3700 meter, i nærheden af byen Ittoqqortoormiut.

3. Kort over vandreruter findes hos tur-udbydere og hos nogle boghandlere. Du kan se en oversigt over eksisterende vandrekort her.

4. En af de længste, afmærkede, vandreruter er Arctic Circle Trailmellem Kangerlussaq og Sisimiut på 160 km. Erfarne vandrere bruger mellem otte og ni døgn på at gennemføre turen.

5. Man har ret til at færdes overalt, når blot man respekterer omgivelserne. Følg reglerne ved fjeldvandring. Herunder er det vigtigt, at man ikke efterlader sig affald i terrænet. Alt affald skal med tilbage til byen eller bygden.

6. Nyttige vandretips: skriv ned – solcreme/intet trædække/midnatsol; flere lag tøj, vind og regntæt yderbeklædning, hue, handsker, oplys andre om den planlagte rute, særligt hvis det er en du selv har lagt.

Find dem, der passer bedst til din stil.

Her introducerer vi 5 typer vandreture i vores land

Kayaking along the cliffs of the Kangerlussuaq fjord in Greenland. Photo by Mads Pihl - Visit Greenland

Kajaksejlads

Kajakken er et kulturelt bindeled mellem Grønlands første immigranter og nutidens adventure ekspeditioner og hverdagens naturkajakoplevelser.

Fixing The Lines. Photo by Aningaaq R Carlsen - Visit Greenland

Hundeslædekørsel

Kulde og sne er ingen hindring for de naturmæssige og kulturelle indtryk. Ind i sjælen på en hundeslædetur.

Nuuk Art Museum director Nivi Pedersen talks about the Kimik exhibition with visitors. Photo by Rebecca Gustafsson - Visit Greenland

Museer

Museerne i Grønland er en moderne opdagelsesrejse gennem historiske kulturer og kunstneriske udtryk. Vi hjælper dig med at udforske vores flotte museer.