Museer

Museerne i Grønland er en moderne opdagelsesrejse gennem historiske kulturer og kunstneriske udtryk.

Historiefortællingen på vores museer

Grønland har til alle tider været de rejsendes land, fra de første mennesker satte deres kamikker på de grønlandske klipper for ca. 4500 år siden, over de store europæiske opdagelsesrejser i starten af forrige århundrede.

De store afstande har dengang som i dag gjort lange rejser nødvendige, og denne lange historiske rejse bliver især tydelig i historiefortællingen på vore lokale museer.

Her får du samtidig en bedre forståelse for, hvordan vore forfædre har klaret sig i den barske natur og har fået det bedste ud af, hvad landet og havet kunne byde på af fangstdyr og materialer, samt hvordan evnen til kulturel forandring og brug af nye materialer løbende er blevet udviklet.

Nationalmuseet, kunstmuseer og flymuseer

Der er museer i alle større byer i Grønland, og de fortæller alle om vores relation til fortiden, med afsæt i egnens lokale naturgivne og kulturelle forhold. Året igennem vises også en række særudstillinger på lokalmuseerne, herunder både kunst- og fotoudstillinger med lokale og internationale kunstnere.

Selvom historien er gammel er museumsverdenen forholdsvis ny i Grønland, og museerne er alle etablerede inden for de sidste 40-50 år. Hver egn har sin specielle historie at fortælle, sommetider også udvidet med specialmuseer, som for eksempel egentlige kunstmuseer i Nuuk og Ilulissat, eller et Telemuseum i Sydgrønland, der fortæller om kommunikationshistorien fra kajakpost til internet.

Lufthavnene i Narsarsuaq og Kangerlussuaq, der blev anlagt af amerikanerne, har deres egne museer, der især viser flyvningens historie og betydningen for lufttransporterne under Anden Verdenskrig.

Nordbohistorie og indvandringskulturer

Ofte er rammen om museerne en del af deres egen historiefortælling, for de er tit placeret i de gamle huse nær havnen, i bygninger fra kolonihistoriens tid, eller i tilknytning til lufthavne.

Museerne er samtidig videnscentre for historiske oplevelser i nærmiljøet, og et lokalt museum kan vise vej til nærliggende ruiner fra nordbotiden eller teltringe og hustomter fra de eskimoiske indvandringer.

På museerne mødes fortællingerne om landets indvandringskulturer og du kan gennem genstande og historier opleve, hvordan bølger af nomader, nordboere, kristne europæere og med tiden også folkeslag fra hele verden har formet landets historie og skabt nutidens moderne samfund.

Fixing The Lines. Photo by Aningaaq R Carlsen - Visit Greenland

Hundeslædekørsel

Kulde og sne er ingen hindring for de naturmæssige og kulturelle indtryk. Ind i sjælen på en hundeslædetur.

Kayaking along the cliffs of the Kangerlussuaq fjord in Greenland. Photo by Mads Pihl - Visit Greenland

Kajaksejlads

Kajakken er et kulturelt bindeled mellem Grønlands første immigranter og nutidens adventure ekspeditioner og hverdagens naturkajakoplevelser.

Walking in the land road in the summer in south Greenland. Photo by Aningaaq R Carlsen - Visit Greenland

Vandring

Følg vandreruterne for at nå op på fjeldtoppene og for at vandre over store afstande eller sæt din egen rute så går du nemlig ikke i andre fodspor end dine egne.