Hundeslædekørsel

Kulde og sne er ingen hindring for de naturmæssige og kulturelle indtryk

Ind i sjælen på en hundeslædetur

Der er noget helt fascinerende ved at opleve vores imponerende natur fra en hundeslæde og noget som en tur på ski eller snescooter ikke helt kan måle sig med. Måske er det, det langsommere tempo, der giver én masser af tid til at bearbejde alle indtrykkene eller måske er det kombinationen af lyde, de stønnende slædehunde med deres store poters rytmiske trampen, lyde der pludselig forstørres på baggrund af den rene stilhed.

For at nyde denne fascinerende oplevelse, hvor hund og menneske arbejder sammen i naturen, er det nødvendigt at have en lille tolerance overfor kølige temperaturer. Selv hvis det kolde vejr ikke er lige dig, så er det ikke noget som en varm kop te, en sælskindspels og et tæppe lavet af rensdyrskind ikke kan løse.

En Helhedsoplevelse

Hundeslædekørsel er uden tvivl den klassiske måde at opleve naturen på. Den helt unik ting ved slædekørsel i Grønland er, at man får en stor dosis af den gamle kultur med på turen.

Hundeslædekørsel understøtter beretningen om, hvordan vi tilpasser os det hårdføre miljø, som omgiver os. I modsætning til andre arktiske steder, så er hundeslædekørsel her i Grønland en livsform, frivilligt valgt, hvis ikke en nødvendighed. At bo i, og af naturen, er et helt centralt punkt i vores identitet, så derfor, når du er tæt på naturen, er du også tæt på kulturen.

Slædehundene

At tilbringe en eftermiddag på tur med slædehunde er noget, man sent glemmer. De fylder godt i landskabet med deres gennemtrængende stemmer og tykke vinterpels, som gør det muligt for dem at klare den kolde vinter.

Energiniveauet og udholdenheden hos slædehundene er uforlignelig og det virker som om kommandoen ”fremad løb” er helt unødvendig, da hundene er parate til at tage af sted med det samme. Hundene hyler og hopper op bare ved synet af slædekusken, og man må hellere holde sig godt fast på slæden for ellers er hunde og slæde spænet af sted, inden man har set sig om.

Kunsten at køre med hundeslæde

Slædehundene er den kraftfulde ”motor”, men den virkelige stjerne ved hundeslæde kørsel er slædekusken. Med en håndfuld kommando råb og en formidabel pisk som de eneste redskaber, driver de dygtige slædekuske deres slædehunde sikkert af sted for at nå frem til de foretrukne jagt- og fiskeriområder.

Kunsten at styre en flok slædehunde har afgørende betydning, da det kan dreje sig om liv og død, hvis man ikke kan styre sine hunde. I Grønland er dette noget man lærer tidligt i livet i hundeslædedistrikterne. Viden om slædekørsel gives videre til den næste generation og ofte vil man opleve at børn har deres helt egen slæde i mindre størrelse og oven i købet med nogle hunde som er deres egne. Dog betragtes hundene ikke som kæledyr, men som arbejdsdyr. Det er en stolt dag for en ung grønlænder, når han eller hun kører ud på slædesporet over fjelde og havis for første gang med sit eget hundespand.

Videnboks

1. I Grønland har man brugt hundeslædekørsel til fangst og transport i næsten 5000 år. I moderne tid er det også blevet en fritidsaktivitet for både lokale og turister.

2. Den årlige hundeslædekonkurrence som finder sted i Nordgrønland, er bedre kendt under navnet Avannaata Qimussersua

3. Slædekørsel finder sted i alle byer og bygder nord for polarcirklen på vestkysten og i alle byer og bygder på østkysten.

4. Slædehunde er renracede hunde p.g.a. skrappe regler om krydsning med andre hunderacer. Ingen andre hunderacer har adgang til slædedistrikterne. Forlader en slædehund Nord – eller Østgrønland må den ikke returnere igen.

Byer og operatører med hundeslæde

Østgrønland

▪ Tasiilaq

▪ Kulusuk

▪ Kuummiut

▪ Ammassalik, Ikkatseq, Paarnagaik, Qerndivardi, Tiniteqilaaq, Sermilik Fjord

Destination Arctic Circle

▪ Kangerlussuaq

▪ Sisimiut

Walking in the land road in the summer in south Greenland. Photo by Aningaaq R Carlsen - Visit Greenland

Vandring

Følg vandreruterne for at nå op på fjeldtoppene og for at vandre over store afstande eller sæt din egen rute så går du nemlig ikke i andre fodspor end dine egne.

Fly fishing equipment in South Greenland. Photo by Mads Pihl - Visit Greenland

Lystfiskeri

Grønlands ørredfiskeri er for kræsne kendere, der vil have en vildmarksoplevelse i afsidesliggende fjelddale med uberørte elve, der byder på hurtigtstrømmende klarvandsfiskeri.

Kayaking along the cliffs of the Kangerlussuaq fjord in Greenland. Photo by Mads Pihl - Visit Greenland

Kajaksejlads

Kajakken er et kulturelt bindeled mellem Grønlands første immigranter og nutidens adventure ekspeditioner og hverdagens naturkajakoplevelser.